Referral Recruitment voorbeeld (best practice casus)

Accenture referral recruitment

In een krappe arbeidsmarkt kan social referral recruitment -mits goed toegepast- een krachtig recruitmentinstrument zijn. Accenture zag dit en ging als een van de eerste grote organisaties van start met een compleet referral platform waar zowel recruiters als medewerkers alle tools vinden om hun eigen netwerk in te zetten.

Verrassend veel positieve effecten

Na een grondige voorbereiding en een stevige interne campagne is referral recruitment nu één van Accentures belangrijkste recruitment-activiteiten (een derde van alle nieuwe medewerkers komt binnen via het eigen sociale netwerk).

Het bedrijf bespaart hierdoor aanzienlijk op de kosten van werving- & selectiebureaus, bovendien zijn er secundaire positieve effecten ten aanzien van de arbeidstevredenheid en betrokkenheid van oude én nieuwe medewerkers. Het concept is door Accenture aangemerkt als best practice en wordt wereldwijd uitgerold.

De belangrijkste succesfactoren:

  1. V.I.P. status: employee referrals krijgen de hoogste prioriteit tijdens het werving- en selectieproces.
  2. Goede administratie van referrals maakt het verschil!
  3. Actieve terugkoppeling (inclusief status updates) naar medewerkers via een speciale website gedurende het gehele selectieproces
  4. Slimme bonusstructuur in plaats van hogere bonussen
  5. 3 maanden durende crossmedia campagnes, van persoonlijke (e)mailings tot en met een complete ‘campagnewebsite’
  6. Iedereen kan referrals aandragen. Er worden geen uitzonderingen gemaakt voor (senior) management of recruiters
  7. Er worden zowel gerichte als open sollicitaties geaccepteerd

Andere feiten en cijfers over deze casus:

  • 33% van alle nieuwe medewerkers in NL wordt geworven via referral recruitment programma’s. Dit was 14%! (totale werving was 1000 hires)
  • Een goed referral recruitment programma levert een multinational al snel een kostenbesparing op van 600.000 euro in 3 maanden
  • 80% van de gebruikers opent e-mails die afkomstig zijn van het recruitmentsysteem. Ter vergelijking, 50% opent een e-mail van de managing director…

Disclaimer: Refer2 is niet betrokken geweest bij de implementatie van het platform van Accenture. Deze best practice dient ter illustratie van de impact die de inzet van een goed referral recruitment programma kan hebben op jouw organisatie.

refer2

Maak van iedereen in jouw organisatie een recruiter.

 

Investeer in referral recruitment en ontwikkel samen met ons een strategisch plan.

Contact ons