Wat is referral recruitment?

Betekenis en definitie Referral recruitment

Referral recruitment is het werven via je eigen betrokken medewerkers, en het netwerk hiervan. Ook wel via-via werving genoemd. Het behoort tot de fundamenten van elke recruitment strategie.

Beschouw deze bestaande netwerken als potentiële ambassadeursnetwerken. De alumninetwerken van werknemers en ex-werknemers zijn daarbij vooral interessant. Het komt vaak voor dat (ex-) werknemers van een bedrijf zich organiseren op bijvoorbeeld LinkedIn en hier zelf een werknemers- of alumnigroep starten. In zulke online communities praten ze over hun werk, over het bedrijf en over andere zaken die ze gemeen hebben, zoals een hobby of sport.

Social referral recruitment

Met de inzet van sociale media kun je relatief eenvoudig van iedereen in de organisatie een recruiter maken. Sociale media helpen je zo goed mogelijk gebruik te maken van hun netwerk en daarmee een boost geven aan via via-werving. Bestaande sociale netwerken of relaties zijn altijd de basis van sociale media.

Organisaties die op deze plekken op een relevante manier aanwezig zijn, kunnen zowel werknemers als alumni de tools geven om een ambassadeursrol te vervullen voor de organisatie. Denk aan: informatie over vacatures, bedrijfsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden. Zo stimuleer je referral recruitment en soms ook boomerang-recruitment (waarbij de ex-werknemer terugkeert bij het bedrijf waar hij of zij eerder gewerkt heeft).

Bij de implementatie van een referralprogramma zijn niet alleen de eigen, vaste medewerkers van belang. Ook het tijdelijk personeel, de consultants, de leveranciers en de klanten kunnen helpen. Zij kennen de organisatie goed en kunnen – mits op de juiste wijze geactiveerd – een uitstekende ambassadeursrol vervullen.

Uit een sociologische studie uit 1973 van Mark Granovetter[1] bleek, dat vooral ‘zwakke schakels’ (vage kennissen, niet de beste vrienden) verantwoordelijk zijn voor het vinden van een nieuwe baan.[1]  American Journal of Sociology, Volume 78 Issue 6 (May, 1973), ‘The Strength of Weak Ties’

refer2

Maak van iedereen in jouw organisatie een recruiter.

 

Investeer in referral recruitment en ontwikkel samen met ons een strategisch plan.

Contact ons